10 Mayıs 2014 Cumartesi

Bugün, En İyi Yarını Planlayın - Geleceğin 7 Değişmez Kanunu

Gelecekte ne olacağı önceden kestirilemediği için, geleceği günbegün ve adım adım kendi tercihlerimize göre planlamak zorundayız. Modern yöneticiliğin efsanevi babası Peter Drucker, geleceğe şimdiki zamanda oluşturulmuş ve geliştirilmiş bir olgu gibi ileriye odaklı bir zihniyetle yaklaşır. Bu, zihinde yarın için seçimler yapmak, kararlılık ve harekete geçmek anlamına gelir. Geleceğiniz şansa bırakılamayacak kadar önemlidir. Bunun yerine, işte ve hayatta geleceğinize sistematik olarak yaklaşmaya, burada ve şimdi başlayın. Geleceğin değişmez yedi kuralını anlayarak başlayın - en iyi yarınınızı oluşturmak için; bugün, kaçınılmaz gerçekleri kabullenin.

Geleceğin 7 Değişmez Kanunu

      1- Zihniyet Kanunu: Gelecekle ilgili tutum ve davranışlarımız çok önemlidir. Bildiğiniz üzere her gün iş ve sosyal hayatımız iç içe devam etmekte. Yapmamız gereken; günlük yaşamdaki eylemlerimizi gerçekleştirirken, geleceği her zaman aklımızda tutup bu eylemlerin sonuçlarını geleceğimize etkilerini enine boyuna değerlendirmek.
Kendinize Sorun: Yaptığım her şeyin geleceğime olan etkisinin bilincinde miyim?

      2-Belirsizlik Kanunu: Yarının bugün gibi olacağını sanmayın. Elbette yarınımız bugünümüz gibi olabilir, ancak gelecek bilinmeyendir, belirsizdir. Ve gelecekle ilgili bu belirsizlik bizi rahatsız ederken, bunu hatırlamak gerekir; “Hepimiz aynı gemideyiz”.
Kendinize Sorun: Belirsizlikten kaçmak yerine, belirsizliği kabullenebilir miyim?

      3-Kaçınılmazlık Kanunu: Drucker’ın söylediği gibi “geleceğimizin belirli bir bölümü, yaşadığımız olayların ve eylemlerimizin kaçınılmaz etkilerinin bir sonucu olarak çoktan şekillenmiştir.”
Kendinize Sorun: Benim geleceğimi kesinlikle etkileyecek olan günümüz trendleri nedir?

 4-Risk Kanunu: En büyük pişmanlık duyduğumuz risk, alamadığımız risktir. Geleceğimizi yaratırken riski hissedebiliriz. Fakat arkamıza yaslanıp gelecekte neler olacağına izin vermek daha riskli değil midir? Drucker bu durumu; “Gelecek şimdi karar vermeyi gerektirir. Bu şimdi risk getirir, şimdi eylem gerektirir.”
Kendinize Sorun: Riskle nasıl dost olabilirim?

      5-Yenilikçilik ve Girişimcilik Kanunu: Yenilikçiler ve girişimciler dünya deneyimlerini nasıl gözden geçireceğimize yardımcı olur. Onlar geleceği yaratmaktaki esas etkenlerdir.
Kendinize Sorun: Yenilikçilerden ve girişimcilerden bugünün en etkileyici hangi dersini öğrenebilirim?

      6-Kaldırma ve Geliştirme Kanunu: Geleceğiniz yapmayı durduğunuz neyse kısmen onun sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Drucker tavsiyesini sistematik terk etme olarak adlandırmıştır. Bu faydalı ve üretken olmayan eylemlerin ve ilişkilerin bilinçli olarak hayatımızdan çıkarılmasını içerir. Bunu kaizen felsefesi ile birleştirebilirsiniz; “İstikrarlı ve kademeli ilerleme”
Kendinize Sorun:  Bugün hangi aktivitemi kaldırmalıyım?

      7-Şimdiki Zaman Kanunu: Gelecek şuanda neler yaptığının temelinde ( Düşüncelerin, fikirlerin, eylemlerin, tercihlerin, sorumlulukların) gerçekleşir.
Kendinize Sorun: Mevcut eylemlerimin, geleceğimin daha iyi olmasına bir katkısı olacak mı?

Yazının orjinal ingilizce metni için http://www.hr.com u ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder